September 09 2010 17:19:06
Zobacz temat
Vademecum Militarne ť Kantyna ť Wojska Lądowe
Oficer LWP
Nazwa użytkownika
Hasło
Zarejestruj się FAQ Użytkownicy Dzisiejsze posty Szukaj

Drukuj temat

17-02-2010 05:47 PM

Data rejestracji: 17.02.10

Poziom ostrzeżeń 0
Marcin86
Użytkownik :: Rekrut
  Oficer LWP

Miałem okazję odwiedzić ze znajomymi Agencję Mienia Wojskowego w Toruniu. Wśród sterty kurtek polowych wz.89, udało mi się odnalezc jedna jedyną kurtkę "moro". Pan obsługujący sprzedaż, prawdopodobnie były wojskowy, stwierdził, że jest to kurtka polowa wz.88. Wzbudziło to moje wątpliwości gdyz kurtka została wyprodukowana w marcu 1987 roku. Porównałem tą kurtkę z kurtką wz 5770A, okazało się, że sa one bardzo podobne. Kurtka 5770A to kurtka polowa oficera wojsk lądowych, "moja" kurtka jest natomiast oznaczona wzorem 5773. Zna ktoś ten wzor?? jest to rowniez kurtka oficerska?? Jesli nie to dla kogo była przeznaczona??

Jeszcze jedn kwestia. Jak wyglądało (a raczej jak wyglądaloby w razie wybuchu wojny) oporządzenie młodszego oficera (powiedzmy podporucznika) dowodzącego odziałem w polu, w boju. Domyślam się, że miałby hełm, mapnik ofierski, maskę pgaz i buty opinacze oficerskie. Uzbrojony byłby w AK czy w pistolet a może jedno i drugie?? Nosiłby standarowy plecak szeregowca, menazkę i manierkę rownież?? Pas parciany polowy analogiczny byłby do tego którego nosili szeregowi?? Prosza o odpowiedz w odniesienu do stanu na lata 80-te.

Przepraszam za uproszczenia i kolokwializmy, nie jestem specjalistą w sprawach wojskowości.

Pozdrawiam
Nieobecny

18-02-2010 07:54 AM | Edytowane przez Hornet 18-02-2010 07:57 AM
Awatar

Data rejestracji: 09.04.08
Miejscowość: S.P.Q.R.:)
Hornet
Użytkownik :: Porucznik
RE: Oficer LWP

W zależności od lat wyposażenie się troszkę różniło. Na razie mogę Ci powiedzieć, że oficer praktycznie przez cały czas istnienia LWP nosił jako broń kbk AK/AKM/AKS/AKMS jako broń główną i jako broń poboczną pistolet PW P-64 "Czak" lub P-83 "Wanad". Chodzi Ci o dokładny opis całego jego oporządzenia? Włączając w to oznaczenia typów szelek, materiałów z jakich zostały zrobione itp.?
Bo np. pasy były parciane lub nylonowe, a szelki występowały w 3 typach.

Czy będziemy mieli nową OPK/OPL?
Nieobecny

18-02-2010 12:55 PM

Poziom ostrzeżeń 0
Marcin86

W sumie na informacjach o oznaczeniach wzorów zależy mi jedynie w stosunku do kurtek (istnieją może jakieś regulaminy zawierające oznaczenia wzorów m.in. tego elementu umundurowania??) , ponadto jeżeli jest to możliwe to chciałbym poznać wszystkie elementy oporządzenia i wyposażenia oficera dowodzącego na froncie. Wystarczy, ze je wymienisz, za co Ci z góry dziękuje.

Nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia: co oficer nosił pod kurtką? Czy bluzę i zwykłą bawełnianą koszulę?

Znasz może jakieś wydawnictwo, które szczegółowiej opisuje typy i elementy umundurowania żołnierzy i oficerów powiedzmy w latach 1968 - 1990??
Nieobecny

18-02-2010 12:57 PM | Edytowane przez Marcin86 18-02-2010 12:58 PM

Poziom ostrzeżeń 0
Marcin86

Interesują mnie głównie lata 80te. Co do pasów miałem po prostu wątpliwości czy oficerskie asy polowe nie były wykonane ze skory
Nieobecny

18-02-2010 06:08 PM
Awatar

Hornet

http://lwp.bloog.pl/gal,199310,title,Akcesoria-mundurowe,index.html
Najlepsza znana mi w Polsce strona dotycząca LWP, ja nie mogę zbyt pomóc, bo umundurowanie z tych lat to nie moja dziedzina.
Widzę (po innych forach), że Cię to nurtuje, więc jeszcze poszukam trochę, może coś znajdę?

Nieobecny

18-02-2010 07:14 PM | Edytowane przez Marcin86 18-02-2010 07:17 PM

Poziom ostrzeżeń 0
Marcin86

Studiujemy z kumplem historię i wynajmuje u jego rodziców pokój, pokoj jest duzy, planujemy wykorzystac stojak (podobny do tych stosowanych w muzeach) i po prostu ustawic w kącie takiego wojakaGrin z tym, że zależy nam na realizmie historycznym, nie ma to byc kicz. Planowalismy "zrekonstruowac" szeregowca w umundurowaniu wz. 89, jednak gdy udało się zdobyc kurtkę "moro" i to jeszcze oficerską, to postanowiliśmy przerzucic" się na oficera. Ponadto na dniach dostane spodnie moro, kaburę, a z hełmem czy innego typu "oglnowojskowym" wyposażeniem nie ma dziś problemu. Jak już wspomnialem, chodzi nam o realizm, postanowilem się więc wszystkiego dokładniej się dowiedziec. Wyposażenie szeregowca jest mi znane i po czesci jest na pewno analogiczne z oficerskim, chciałbym wiedziec tylko w jakim stopniu.

Na rekonstrukcje historyczną nie mamy czasu, więc tylko tak mozemy realizowac swą pasję ogólnohistoryczną. Widziałem już tak "zrekonstruowanego" (czyli mundur na stojaku) żołnierza (amerykańskiego z początku lat 70-tych i NRDowca) i robi to nawet wrażenie, o ile oczywiście "ma on do swojej dyspozycji" powierzchnię już ok. 1m:1m.

Polecam wizytę w AMW w Toruniu. Nie ma tam cudow ale mozna było zdobyc za smieszne pieniadze (poza przedmiotami wymienionymi w spisie na stronie AMW) np plecak wz 89 juz za 3 zł chyba czy wiele innych, także z wyposażenia. Ceny 6 - 8 krotnie niższe od tych w sklepach z militariami. Szkoda tylko, że już kurtki moro dawno się już skonczyly, prócz tej jednej, którą sam nabylem szczęśliwym trafem.
Nieobecny

18-02-2010 07:42 PM
Awatar

Hornet

Ah, chwali się, chwaliSmile
Ja nie mam zacięcia rekonstrukcyjnego, bardziej wolałbym kolekcjonować broń (ale to dopiero jak będę miał "4 ściany"Wink.
A co z militariów Cię najbardziej interesuje? Może w jakimś temacie pogadamy/nowy założymy?Roll

Nieobecny

18-02-2010 07:57 PM | Edytowane przez Marcin86 18-02-2010 07:59 PM

Poziom ostrzeżeń 0
Marcin86

Dawniej interesowałem się niemiecką bronią strzelecką II wojny światowej, co do kolekcjoerstwa to raczej nie bo po pierwsze brak czasu a po drugie wymaga to wiele staran i kosztów by legalnie kolekcjonowac, nielegalnie się natomiast dzis nie opłaca. A z zainteresowan czysto historycznych to interesuje mnie końcowy okres II wojny w Europie, a dokłaniej ofensywa radziecka na terytorium III Rzeszy 1944/45. Temat to pomimo dzisiejszej obszerności opracowan nt II wojny dosc mało zgłębiony (pomijając walki I i II Armii WP oraz samej bitwy o Berlin).
A co jest Twoim obszarem zainteresowania??
Nieobecny

18-02-2010 08:56 PM
Awatar

Hornet

Europejski TDW w DWŚ i czasy dzisiejsze, głównie lotnictwo, OPL i OPK. To moze pogadamy o czasach DWŚ trochę?
O czym byś chciał? Sprzęt Cię interesuje?

Nieobecny

20-02-2010 10:10 AM

Poziom ostrzeżeń 0
Marcin86

zawsze jakis temat sie znajdzieSmile byłes na któryms ze zlotów militarnych w Bornym?? na tamtejszej giełdzie dosłownie wszystko (nie ma wyjątków!) mozna dostacGrin oststnio widziałem popiersie Hitlera z żeliwa, wielkości gdzies ok 80 cm. był nawet hełm wz.31, natomiast niemieckie hełmy znajdowały się w kartonach po 30 szt, 10 zl za sztukęGrin
Nieobecny

20-02-2010 03:06 PM
Awatar

Hornet

Takie popiersie to bym sobie sprawiłSmile
Nigdy tam nie byłem, na zloty w ogóle nie jeżdżę, brak czasu. Jedynie na targi w Kielcach, bo mam 55 km, a w dodatku to największe targi w Polsce z tej branżySmile

Nieobecny

20-02-2010 04:46 PM

Poziom ostrzeżeń 0
Marcin86

Jaki asortyment?
Nieobecny

20-02-2010 05:35 PM
Awatar

Hornet

No jakże kolego!? Oczywiście że MSPO Kielce! Przecie nie na targi mody damskiej! Grin

Nieobecny

20-02-2010 10:35 PM
Awatar

Data rejestracji: 02.02.08
Miejscowość: Kończewo
Bartosz
Marszałek :: Marszałek

Witam obu kolegów, sam jeżdżę na Borne czy Darłowa. Często w celach integracyjno-libacyjnych (oj ostatnio był ogień hehe), a czasami coś brakuje do rekonstrukcji lub innych gadżetów.
Nieobecny

20-02-2010 10:50 PM
Awatar

Hornet

Ehhh, wszędzie alkohol, czy nie da się bawić na trzeźwo???

Nieobecny

21-02-2010 11:29 AM

Poziom ostrzeżeń 0
Marcin86

Alkohol, dopuki nie przesadzi się, jest w porządku, byleby nie w chwilach gdy grozi człowiekowi jakies niebezpieczenstwo (ruch pojazdów przy rekonstrukcjach itp) Smile
Nieobecny

21-02-2010 12:35 PM
Awatar

Data rejestracji: 02.02.08
Miejscowość: Kończewo
Bartosz
Marszałek :: Marszałek

Jest o tyle beka jak mi-2 przelatuje nad głową, a Ty masz taką bombę na bani że padasz na kolana hehe Ale dobre czasy minęły teraz zbieram na sprzęt więc nie mogę na % wydawać floty.

PS. Niemcy to nie potrafią spać na zlotach hehe
Nieobecny

21-02-2010 01:18 PM
Awatar

Hornet

Eh, skończcie jużPfft

Nieobecny